Landskapsfabrikken, mail: post[a]landskapsfabrikken.no, tlf 22 87 18 80, Rosenborggata 19, Postboks 7024 Majorstua, 0306 Oslo

  • Torget i Stavanger, Vågen
  • Torget i Stavanger, Vågen

TUSENÅRSSTEDET I STAVANGER - TORGET OG VÅGEN

”Piazza Siddisi” vant konkurransen om tusenårsstedet i Stavanger i 1999. Forfatterne bak vinnerforslaget var siv.ark og billedkunstner Tordis Hoem, siv ark Birger Heyerdahl og landskapsarkitektene mnla Inge Dahlman og Anne Kaurin.

Konkurransen omfattet det historiske og tradisjonsrike byrommet mellom Domkirken og Vågen, samt tilliggende kaiarealer og allmenninger. I nesten 900 år har Torget vært den viktigste markeds- og møteplassen i byen.

Prosjektet restaurerer på mange måter det opprinnelige bylandskapet. Selve Torget er formet som en skrånende plass som faller fra Domkirken og ned til sjøtrappa og Vågen. Torgets gulv består av granittplater i rubbelmønster. Øvrige elementer i gulvet er støpt i bronse. Gulvet er robust og gir komfort og tilgjengelighet for alle brukergrupper. Dette er byens storstue hvor alle har plass.

Ornamentene på torget dannes av vannrenner og skulpturelle trappeanlegg.

Andre viktige elementer er asketreet og det organiske formede glasstaket for hverdagsscenen og tidevannsbrønnen med brønnsteinen som er et stort instrument som spiller på tidevannet og regnvannet fra vannrennene.

Landskapsarkitekt: LANDSKAPSFABRIKKEN
v/ Inge Dahlman (prosjektansvarlig), Aaste Gulden Sakya og Amund Johne
Arkitekt: Birger Heyerdahl arkitekter AS
Arkitekt / billedkunstner: Sivilarkitekt Tordis Hoem AS
Byggherre: Stavanger kommune
Entreprenør / underentreprenører: Rygg maskin AS / O.C. Uteanlegg AS, Miljøhager AS
Beliggenhet: Vågen, Stavanger kommune
Foto: Emily Ashley, Terje Børsheim, Amund Johne og Inge Dahlman
Ferdigstilt: 2008

Sted:
Tusenårsstedet i Stavanger

Oppdragsgiver:

Budsjett:

Status: